Příprava pokrmů studené kuchyně, 100 hodin
Číslo akreditace: MSMT-37605/2018-1/499
Popis kurzu:
Kurz je určen pro pracovníky v gastronomickém provozu a fyzické osoby splňující níže uvedené vstupní předpoklady, pro které je příprava pokrmů koníčkem nebo dalším krokem pro zdokonalení ve své profesi. Obsahem kurzu jsou veškeré kompetence a dovednosti vyplývající z aktuálně platného kvalifikačního standardu profesní kvalifikace, které po ukončení kurzu absolventi získají. Naučíte se navrhnout a zvolit vhodné studené pokrmy pro danou příležitost, zvolit pro ně vhodné suroviny i technologický postup. Budete umět připravit a esteticky upravit různé studené pokrmy pro běžné i slavnostní příležitosti. Osvojíte si i nové trendy z této oblasti.
Co mi kurz přinese:
- Naučíte se zvolit postup práce, potřebné suroviny a zařízení pro přípravu pokrmů.
- Budete umět připravit suroviny pro výrobu jídel.
- Naučíte se připravit produkty běžné studené kuchyně.
- Budete umět zpracovat a upravovat polotovary.
- Naučíte se nakládat s inventářem.
- Osvojíte si formy skladování potravin a nápojů podle hygienických předpisů.
- Naučíte se obsluhovat technologická zařízení v provozu.
- Budete mít veškeré kompetence a dovednosti vyplývající z aktuálně platného hodnotícího standardu profesní kvalifikace.
Délka: 24 hodin teoretické výuky a 76 hodin odborné praxe.
Forma studia: prezenční
Způsob ukončení studia: Závěrečná zkouška před autorizovanou osobou v rozsahu 5 - 7 hodin
Komu je kurz určený:
- Fyzickým osobám splňující vstupní předpoklady
- Pracovníkům v gastronomickém provozu
- Pro všechny, pro něž je příprava pokrmů koníčkem nebo dalším krokem ve své profesi
Vstupní předpoklady: nižší než ukončené střední vzdělání, minimální věk 16 let, zdravotní průkaz pro práci v potravinářství
Program nebo obsah:
- Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci
- Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
- Přejímka potravinářských surovin
- Příprava surovin pro výrobu jídel
- Příprav produktů běžné studené kuchyně
- Příprava a estetická úprava studených pokrmů pro slavnostní příležitosti
- Zpracování a úprava polotovarů
- Nakládání s inventářem
- Skladování potravinářských surovin
- Obsluha technologických zařízení v provozu
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
- Organizování práce v gastronomickém provozu